مقالات

مفهموم PH خاک

گاهی جهت تغذیه و رشد گیاهان از مکمل های غذایی زیادی استفاده می شود ولی پس از صرف هزینه های زیاد،متاسفانه تغییری در کیفیت گیاه مشاهده نمی شود.

PH خاک  یکی از اصلی ترین فاکتور هایی است که به صورت خیلی مستقیم در این رابطه اثر گذار بوده و باید هر فردی که در منزل یا محل کار از گل و گیاه نگهداری میکند، مفهوم PH خاک را به طور کامل درک کند.

PH خاک در حقیقت اسیدی بودن و یا بازی بودن خاک و حضور یون هیدروژن را در خاک نشان میدهد.

در محور فوق خاکی که PH آن برابر 7 است، خاک خنثی و زمانی که از سمت عدد 7 به سمت چپ حرکت کنیم خاک اسیدی و به سمت راست خاک قلیایی داریم.

توجه هر چه در این محور به سمت عدد یک نزدیک شویم قدرت اسیدی خاک زیاد تر می شود.

هر چه در این محور به سمت عدد 14 نزدیک شویم خاک قلیایی تر می شود.

از آنجایی که تعیین غلطت یون هیدروژن بر مبنای لگاریتم دوپوئی می باشد. لذا وقتی به طور مثال PH خاک ما 5 می باشد یعنی قدرت اسیدی این خاک 10 برابر خاکی است که PH آن معادل 6 است.

معمولا اکثر گیاهان در خاک های کمی اسیدی رشد می کنند(بین 5تا 6.5) و گروه معدودی در دامنه PH قلیایی همانند گل جعفری، همیشه بهار، داوودی ، شمعدانی، استخدوس، جینکو، فوشیا،گل سرخ، اقاقیا، اکالیپتوس، انواع سیب و انواع توت

چگونگی تشخیص PH خاک:

یک راهکار استفاده از دستگاه های دیجیتال و یا استفاده از نوار های PH سنج می باشد.

یک راهکار خیلی ساده و کم هزینه:

به عنوان مثال خاکی داریم که مطلع نیستیم این خاک اسیدی هست یا قلیایی(بازی)

50 گرم از آن خاک را با 50 سیسی آب مخلوط کرده و به مدت 5 ثانیه هم زده و پس از 15 دقیقه  که از همزدن آن گذشت کمی به آن محلول سرکه اضافه میکنیم (اسید استیک) ،اگر در سطح محلول خاک علائمی چون کف یا حباب گاز مشاده شد متوجه می شویم که خاک ما قلیایی می باشد ، چرا که حاصل یک واکنش شیمیایی کامل چیزی جز تولید رسوب ، گاز  یا آب نمی باشد.

حال که متوجه شدیم خاک ما قلیایی است 2 راهکار پییش رو داریم یا اقدام به کاشت گیاهانی نماییم که با خاک قلیایی سازگار بوده یا توسط این مواد خاک خود را اسیدی کنیم:

 مواد مورد نظر شامل : سرکه- هیومیک اسید- سولفات آهن(زاج سبز) سولفات آمونیوم- کلریک کلسیم و اوره (ازت)

حالت دوم:

باز با همان فرمول قبل یک محلول خاک رقیق آماده می نماییم اگر این بار جای محلول سرکه مثلا جوش شیرین اضافه کردیم و در سطح محلول ما حباب های گاز و هوا مشاهده شد به این نتیجه خواهیم رسید که خاک ما اسیدی است. طبق گدشته دو راهکار داریم الف: کاش گیاهانی متناسبب با خاک اسیدی همچون: آزالیا – هورتانسیا – گاردنیا – کاملیا- توری و …

ب: اصلاح خاک اسیدی و تبدیل آن به خاک قلیایی با استفاده از موادی چون جوش شیرین – خاکستر – بنات پتاسیم – کربنات کلسیم یا آهک و پوسته تخم مرغ

چند نکته:

1.خاک ها به مرور زمان و آبیاری به سمت اسیدی شدن تمایل داردند.

2.PH خاک های مناطق پر باران معمولا  اسیدی است و PH خاک های مناطق خشک قلیایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *